A geotextília
típusai

A típusok elnevezése (nem szőtt és szőtt geotextília) a gyártástechnológiát jelöli, a két típus megjelenése ebből fakadóan merőben más. Azonban gyártástechnológiának a célja nem esztétikai, hanem nagyon is gyakorlati. Így mindkét típusnak megvannak a saját erősségei, elsődleges felhasználási területei. Ennek tudatában kell a megfelelő változatot kiválasztani, figyelembe véve, hogy a legfontosabb cél mellett még milyen funkciót kell ellátnia a geotextíliának.

Nem szőtt geotextília

A nem szőtt geotextília tűnemezeléssel vagy hőkezeléssel készül. Tűnemezelés esetében először folyamatos, vékony szálakat készítenek műanyagból, amiket véletlenszerűen fektetnek egymásra. Minél több szálat használnak, annál sűrűbb a geotextília. A szálakat végül ezernyi tű nemezeli folytonos textíliává. Ettől lesz a nem szőtt geotextília anyaga hasonló a nemezelt anyagokhoz és emiatt ragadt rá sok helyen a filc vagy flíz megnevezés. Hőkezeléssel készített geotextília esetében forró hengerek között alakul folytonos anyaggá a vattaszerű műanyag.

A tűnemezelt geotextíliákat utólagos hőkezelésnek is alá lehet vetni. Ez még erősebbé teszi az anyagot, emiatt ugyanakkora területi sűrűség mellett ezek a geotextíliák mechanikailag ellenállóbbak.

A tűnemezelt, majd mindkét oldalon hőkezelt nem szőtt geotextíliák jellemzően hossz- és keresztirányban is ugyanakkora szakítószilárdsággal rendelkeznek. Ehhez képest a nem hőkezelt vagy csak egy oldalon hőkezelt típus az egyik irányban erősebb.

A nem szőtt geotextília jellemzően fekete, szürke és fehér színekben elérhető.

Természetesen minden geotextília alapvető képességét, az elválasztó szerepet kiválóan betölti, de igazán fontos szerepe a szűrésben, a mechanikai védelemben és a drénezésben van.

Jellemzően ott alkalmazzák, ahol a geotextíliára nehezedő teher eloszlatása nem játszik kulcsszerepet.

Nem szőtt geotextília

Szőtt geotextília

A szőtt geotextília nevének megfelelően szövéssel készül. Ehhez hosszú és vékony, de (a nem szőtt szálaihoz képest) széles műanyag szalagokat használnak fel. Az eredmény egy vékony, de nagy anyagerősséggel rendelkező geotextília.

Legfontosabb jellemzőjük, hogy nagy a szakítószilárdsággal bírnak, nagy erő szükséges az átszakításukhoz és csak viszonylag kis mértékben nyúlnak.

Éppen ezért elsősorban akkor ideális választás a szőtt geotextília, ha a cél az erősítés és a terhek eloszlatása.

Szőtt geotextília