Mire jó
a geotextília?

A geotextília alapvető célja, hogy valamilyen talajjal kapcsolatos munkálatban használják fel valamelyik funkciója vagy funkciói miatt. Persze vannak alternatív helyzetek is, például használhatják a magasépítésben is, amikor tetők vízszigetelésénél a hőszigetelő réteget és a PVC fóliát választják el egymástól. Vagy egy rendhagyóbb példa a geotextíliából készülő ideiglenes kerítés, amit legtöbbször építkezéseken lehet látni.

A funkciókat sok helyen jelölik kis ikonokkal, piktogramokkal. Ezek segítenek gyors áttekintést adni, hogy az adott geotextíliát milyen célokra tartja alkalmasnak a gyártó.

Ugyan a funkciók megjelölése hasznos segítség a különböző típusok, vastagságok, anyagerősségek közötti eligazodásban, de ettől függetlenül érdemes figyelembe venni a konkrét felhasználás követelményeit. Nem mindegy ugyanis, hogy például egy elsősorban talajréteg-elválasztáshoz használt geotextíliának (amire a legtöbb alkalmas függetlenül a paraméterereitől) csak a talaj súlyával kell megküzdenie vagy autók is közlekedhetnek rajta.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a geotextília csak valamilyen nagyobb ipari építékezésen felhasználható, a valóságban sok esetben nagyszerű segítség otthon is.

Elválasztás

Az elválasztás funkció gyarkolatilag minden geotextília sajátja. Mindegy, hogy nem szőtt vagy szövött a geotextília, lehet 100 g/m2 vagy 1 200 g/m2 sűrűségű, az elválasztás magától értetődően adott.

A geotextíliák legalapvetőbb funkciója nagyon sok esetben hasznos. Sokszor különböző talajrétegek keveredését kell megakadályozni, például útépítésnél, ha az a cél, hogy a kőzúzalék ne keveredhessen az atalajjal. Így megtartja a szerkezetét és hosszú ideig ellenálló felületet ad. Akkor is fontos ez a funkció, ha két anyag közt a fizikai érintkezést kell megszüntetni. Például lágy PVC fólia és hőszigetelő anyagok elválasztása a cél, hogy az anyagok ne roncsolják egymást a lágyító vándorlás miatt.

Az elválasztás funkciója sokszor nem önmagában szükséges, adott esetben a geotextíliának védelmet kell nyújtania, terhet eloszlatnia vagy szűrnie, stb. Éppen ezért a megfelelő geotextília kiválasztását érdemes a többi feladat figyelembevételével megtenni.

Védelem

A geotextília számos esetben tud védelmet nyújtani. Tipikus példa, ha vízszigetelő lemezt vagy tófóliát kell megóvni a mechanikai hatásoktól. A vízszigetelő fólia telepítésekor és utána is találkozhat kövekkel, gyökerekkel, esetleg vízbe eső tárgyakkal. A geotextíliával letakart kövek már nem jelentenek közvetlen veszélyt a fóliára, mivel az éles és hegyes részek el vannak takarva. Ugyanez igaz a kiálló gyökerekre is, de ebben az esetben a később megjelenő gyökerek kivédésében is jó szolgálatot tehet a geotextília használata. Amikor egy feltöltött tóba esik bele valamilyen tárgy (például kődarab), akkor a fólia alatt lévő geotextília párnaként tompítja a becsapódást, így jó eséllyel a fólia be tud nyomódni ebbe a "párnába" és kibírja az erőhatást. Amennyiben a tófólia vagy vízszigetelő lemez fokozottan kitett a felülről érkező hatásoknak, esetleg szikla vagy kőterítés kerül rá, akkor a fólia felett is elhelyezhető geotextília réteg.

A védelmi funkciót annál jobban tudja betölteni a geotextília, minél sűrűbb az anyagszerkezete. A sűrűbb geotextília jellemzően vastagabb is, de ez nem feltétlenül igaz, ha például hőkezelik a geotextíliát. A hőkezelt textília pedig jellemzően erősebb, mint ami nem hőkezelt, ezért érdemes azt is figyelembe venni, hogy adott anyag milyen mechanikai paraméterekkel rendelkezik.

Erősítés

A geotextíliák erősítés funkcióját leginkább út- és töltésépítéseknél használják ki, ahol a cél laza altalaj nem megfelelő alátámasztásának pótlása vagy a töltés szerkezetének erősítése. A geotextília elosztlatja a felülről érkező terhelést (például autó kereke vagy egyszerűen a talaj súlya), így ellátva erősítő funkcióját.

Az erősítés tipikusan a szőtt geotextíliák területe. Ez a funkció nagy szakítószilárdságot igényel, tehát annál jobban tud erősíteni a geotextília, minél nehezebb elszakítani. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell mondani egyéb funkciókról is, például szőtt geotextíliák esetében is beszélhetünk elválasztásról és szűrésről.

Szűrés

Szűrésre ott lehet szükség, ahol a cél a folyadék (általában víz) elválasztása a szilárd anyagoktól (föld, kavics, stb.). Ez a funkció kéz a kézben jár az elválasztással. Tehát, minden olyan esetben, ahol az elválasztásnál előfordul vízmozgás is, szűrésről is beszélhetünk. Nagyon hasznos például akkor, ha egy dréncsövet körülvevő kavicsréteget kell megvédeni a talajszemcséktől, ugyanis a geotextília a vizet átengedni, de a földet felfogja (nem véletlenül vannak eleve geotextíliába bugyolált dréncsövek). Így nem tömődik el a kavicsréteg. Akkor is jól jön a szűrű funkció, ha egy töltés talajszerkezetét kell megóvni attól, hogy kimosódhasson a vízmozgás miatt.

Attól függően kell megválasztani a megfelelő geotextíliát erre a funkcióra, hogy az adott anyag mekkora szemcséket enged át és mekkora vízáramlásra van szükség. Ezeket a jellemzőket általában a technikai adatlapok tartalmazzák.

Drénezés

A nem szőtt geotextília anyagszerkezetéből fakadóan alkalmas drénezési feladatokra is.

Ez a funkció függőleges falak, rézsűk esetében válhat hasznossá, ahol a víz elvezetésére van szükség. A geotextília belső szerkezete útvonalat biztosít a víz számára, ami gravitációs elven távozik az anyagon keresztül, általában egy szivárgóba. Jellemző, hogy drénezés céljából nem egyszerűen egy geotextília réteg kerül beépítésre, hanem egy geotextíliával borított 3D-s rácsszerkezet, ami nagyobb mennyiségű víz elvezetésére is képes.

A drénezés lehetséges mértékét az határozza meg, hogy adott geotextília mekkora vízáramlást biztosít. Ez is egy olyan adat, ami a technikai adatlapban található meg.