Geotextília
otthon

Otthoni körülmények között is számos területen alkalmazható a geotextília, köszönhetően remek funkcióinak. Általában az otthoni felhasználás nem igényel nagy sűrűségű, drágább geotextíliát és a kisebb méretek miatt jellemzően nem is kell sok belőle. Éppen ezért nem érdemes kihagyni a geotextíliát a szükséges esetekben, mert sok bosszúságtól kímélhet meg.

Kerti tó

A kerti tó az egyik legalapvetőbb otthoni felhasználási területe a geotextíliának. A tófólia alá helyezve megvédheti az anyagot a kavicsok éleitől, a gyökerek szúrásától. Sőt, még a tófólia alatt lévő geotextília is csökkentheti az esélyét a tófólia kilyukadásának, ha beesik valami a tóba (persze ez ellen a tófólia felé terített geotextíliával is lehet védekezni). Bizonyos tófóliák esetében a garancia a geotextília használatához kötött.

Gyomok

Geotextíliával hatékonyan védekezhetünk gyomok ellen, köszönhetően annak, hogy eltakarja a fényt, illetve nem engedi a földből kinőni a gyomnövényt. Térkő, illetve más térburkoló elemek (betonlapok, murva, fenyőmulcs, stb.) alá is elhelyezhető, így jóval kevesebbet kell az illesztések mentén gyomlálni.

Esővízgyűjtés

A háztetőről összegyűjtött esővíz sok mindenre használható, pl. öntözés, autómosás, ruhamosás, stb. A felhasználás céljától függően az esővizet különböző finomságú szűréssel kell tisztítani. Ennek a tisztításnak az egyik első lépcsője egy durvább, mechanikai szűrés, amire a geotextília tökéletesen megfelelő lehet.

Rágcsálók

Némi kreativitást megengedve egyesek sikeresen védekeznek geotextíliával pl. rágcsálók, vakondok ellen is. Ez annak köszönhető, hogy a geotextília sprőd, durva felülete kellemetlen lehet az állatoknak, amikor találkoznak vele: pl. megszúrja az orrukat.

Térburkolat, térkő

A térburkolat vagy térkő sok udvarban dísziti nagyobb felületeket. Egy ilyen burkolat akkor szép, ha nem hepehupás, nem süllyed meg idővel. A geotextília ebben az esetben több módon is segítséget nyújthat: megakadályozhatja a térkő alapjának keveredését az altalajjal, illetve eloszlathatja a talajra nehezedő terhet. Fontos: a térkő között kinövő gyomok jellemzően a térkő közötti résekbe hulló magokból kelnek ki. Ezek ellen a geotextília nem hatásos, csak az alulról érkező gyomok ellen nyújthat védelmet.

Térkövezés geotextíliával