A geotextília
műszaki jellemzői

Amikor már a műszaki jellemzőket kell sorra venni, akkor már tudható, hogy a kiválasztott geotextília milyen típusú. Ez meghatározza azt is, hogy a műszaki jellemzők között milyen adatok érdekesek.

Nem szőtt geotextília műszaki jellemzői

A nem szőtt geotextília esetében a legtöbbször a területi sűrűség alapján választanak. Ezt az adatot g/m2-ben adják meg és értelemszerűen azt jelzi, hogy egy négyzetméter az anyagból milyen nehéz / sűrű. Bár sokszor ez az alapja a választásnak, mert logikus módon minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a többi érték is: nehezebb elszakítani, átlyukasztani, stb.

Általában véve ez igaz, de ahogy mindenhol, a geotextília gyártmányok között is van különbség. Ugyanaz a g/m2 sűrűségű geotextília akár ötször is nehezebben szakítható el és lyukasztható át a másiknál, minőség és gyártástechnológia alapján!

Ezért, ha az a fontos, hogy erős legyen a geotextília - pl. gyomokat kell visszatartania vagy szikláktól védi a tófólia felületét - a sűrűségen túl legalább a szakítószilárdságot és az átnyomó szilárdságot (CBR - az átlyukasztással szembeni ellenállás) össze kell hasonlítani.